Adopsjon er i disse årene gjenstand for økende problematisering i Skandinavia. Dokumentasjon av ulovlig adopsjonspraksis og økonomiske motiver har undergravd legitimiteten og idealiseringen av transnasjonal adopsjon. Med dette arrangement utfordrer og belyser vi transnasjonal adopsjon fra perspektiver som fokuserer på de strukturene av makt, vold og omsorg som former adopsjons intime relasjoner og eksistensbetingelser.
Hvordan bruker adopterte egne erfaringer og innsikter til å reflektere over det å leve i en hvit kjernefamilie, som hviler på en strukturell underordning av den adoptertes opprinnelige familie og identitet? Hva betyr det som adoptert å oppsøke og/eller gjenetablere slektskap, språk, tilhørighet og solidariteter som adopsjonen har utslettet eller vanskeliggjort? Hvordan kan vi forstå relasjonene mellom (hvit) omsorg og rasisme i adoptivfamilien? Og velferdsstatens sterke investeringer i transnasjonal adopsjon? Hvilken kritikk av transnasjonal adopsjon som et politisk og kolonialt prosjekt vil det være viktig å fokusere på nå og i fremtiden?
Program
Visning av “Deres hår glänste i solen” (2024), essayfilm av Alva Qi Törnqvist. Opplesning av Maja Lee Langvad fra romanen TOLK (Gyldendal, 2024). Moderator er Lene Myong (professor, UiS).
Panelsamtale med Alva Qi Törnqvist (billedkunstner og dokumentarregissør), Maja Lee Langvad (forfatter), Sofie Constanza Valoyes Florez (skribent og debattant) og Uma Feed (skuespiller og kunstner). Moderator er Audun Mortensen (stipendiat, UiO)
Arrangementet vil foregå på norsk, svensk og dansk.
Arrangert av Alva Qi Törnqvist og Lene Myong, finansieres med støtte fra Nordisk Kulturkontakt.